





16th Asia-Pacific RCE Regional Meeting

Expanding ESD Capabilities to Achieve SDG 4 (Quality Education)

12-15 September 2024

Venue: Arabaev Kyrgyz State University (AKSU) (Razzakova 51a, Bishkek, Kyrgyz Republic)

High-quality education produces qualified professionals who contribute to the development of the country. Improving the quality of education is a challenge that needs a solution. Quality education, as described in Sustainable Development Goals (SDGs) 4, includes all training and professional development in the context of lifelong learning, with education systems prioritizing learning for sustainability and modeling sustainable practice. Increasing the impact of non-formal and informal learning in the community to take responsible action is a powerful tool to create change at national, regional, and global levels.

Day 1: 12 September 2024

*Time is indicated in Kyrgyzstan Time (GMT +6)

		SPEAKER
9:15 9:45	30 min	Registration (Tea/coffee)
9:45 10:10	25 min	Conference opening Welcome Remarks from key institutions Ministry of Education of Kyrgyzstan KSU Rector UNU-IAS Ministry of Environment, Government of Japan (tbc) RCE Kyrgyzstan
10:10 10:20	10 min	Group photo
10:20 10:30	10 min	Review of the 15 th AP RCE Meeting RCE Tongyeong (South Korea)
10:30 11:10	40 min	Session 1: Lightening Presentation AP RCEs - Achievements and collaborative Initiatives Moderator: RCE KyrgyzstanPresenters: Asia-Pacific RCE members









11:10 11:25	15 min	Updates on the Global RCE Network Presenter: Global RCE Service Centre (UNU-IAS)
11:25 12:10	45 min	Session 2: Keynote Session - SDGs, 2030 Agenda and steps beyond Moderator: Dr. Prof Munirah Ghazali (Regional Advisor for Asia Pacific RCEs) (tbc) Panelist: Director of the Institute of Natural Recourses and Tourism UNU-IAS (TBC) UNESCO Bangkok (TBC) RCEs (1-2 representatives from Asia Pacific RCEs)
12:10 13:10	60 min	Session 3: RCEs Case Study Presentation - Sharing good ESD practices, successful activities, teaching methods/methodologies to improve education quality • Local actions on transforming learning environments • Local actions on building the capacities of educators • Local actions on empowering and mobilizing youth Moderator: TBC
13:10 14:30		Lunch
14:30 16:00	90 min	Session 4: Working Group Discussion - Education for Peace and Partnership (Breakout Sessions) • Group 1. People (Well-being and inclusion) (SDGs 1,2,3,4,10,16&17) • Group 2. Prosparity (Circular economy) (SDGs 7,8,9, 11,12&17) • Group 3. Planet (Environmental safety) (SDGs 6,13, 14,15&17) Moderator for each group: TBC
16:00 16:15	15 min	Tea/coffee Break
16:15 16:45	30 min	Session 4 (Continued) - Report back from breakout sessions & discussion
16:45 17:30	45 min	Organizational matters - Asia Pacific RCE Coordinating Committee (2025-2026) - Asia Pacific Regional Youth Coordinator (2025-2026)
17:30		Departure to Dinner (45 min from AKSU to Supara)
18:30 21:30		Welcome Dinner at Ethnic Center Supara









Day 2: 13 September 2024

TIME		SPEAKER
9:30 10:30	60 min	 Session 5: Panel discussion on Mainstreaming SDGs to education SDGs: How to integrate them into higher education teaching and learning Policy instruments & regulatory tools to support embedding sustainability in university & college curricula
10:30 10:45	15 min	Tea/Coffee Break
10:40 11:40	55 min	Session 6: Working Group discussion - Capacity Building to improve the quality of education for teachers, students, pupils, and communities - Higher education: difficulties and problem-solving - School and Youth: education changes - Community: new skill development Moderator for each group:TBC
11:40 12:00	20 min	Session 6 (Continued): Report back from working group discussions
12:00 13:30		Lunch
13:30 18:00		Field trip to the National Park Ala Archa (35 km from Bishkek) Free networking on ongoing and potential future joint projects
18:30 20:30		Closing 16 Asia Pacific RCE meeting Dinner

Days 3 & 4: 14-15 September 2024 Two-day Site visit (Optional)

Date and Time	Programme
14 September 7:30	Travel to Issyk Kul Lake (200 km from Bishkek) Visit Geopark and Issyk - Kul Biosphere territory. Learn experience of Kyrgyz traditions and culture, stay in Yurt camp
15 September 13:30 17:00	Going back to Bishkek Departure from Bishkek Manas Airport